Portugal infopoint
Kaart.
terug naar vorige pagina

Vakanties zoeken
Zonvakantie
Fly drive
Last minute
Wandelvakantie
Fietsvakantie
Golfvakantie
Authentiek
Rondreis
Stedentrip Lissabon

Vakantiehuizen
Vakantiehuizen
Bed and Breakfast
Hotel
Pousada
Jeugdherberg
Camping

Bestemmingen
Auto en vlucht

Activiteiten
Thema's
Voorpret
Praktische info

Aanmelden voor
nieuwsbrief:


Lissabon bezienswaardigheden

Lissabon is de charmante hoofdstad van Portugal. De stad is op enkele heuvels gebouwd en kijkt uit over de rivier de Taag. Ondanks dat het een wereldstad is, voelt de stad prettig en gemoedelijk aan. Lissabon heeft heel veel verschillende wijken die allemaal hun eigen karakter en bezienswaardigheden hebben en daardoor voor ieder wat wils bieden. Of je nu door nauwe straatjes met koffiehuisjes, restaurants en fado wilt dwalen, of liever monumenten, kloosters en musea bezoekt. Er zijn veel highlights in Lissabon maar ook voor uitgaan en winkelen biedt de stad enorm veel mogelijkheden. 

Om alle bezienswaardigheden in Lissabon te zien, kun je Tram 28 in Lissabon, authentieke tram door straatjes van Lissabonprima reizen met het openbaar vervoer. Vooral de tram is populair en dan met name tram 28 in Lissabon, een oude klassieke tram die door smalle straatjes omhoog kruipt. Deze tram is een toeristische attractie op zich en ook erg handig wanneer je wat steile straatje wilt vermijden.

Omdat de Atlantische Oceaan slechts op enkele kilometers afstand ligt, kun je Lissabon bekijken prima combineren met een of meerdere dagen zon, zee en strand. In minder dan een half uur lig je aan het strand. Meer naar het westen ligt een groot aantal populaire, drukke badplaatsen. Via de beroemde brug ‘Ponte 25 de Abril' kun je naar het eiland Setúbal, waar de stranden wat rustiger zijn.

Ook in de omgeving van de stad liggen tal van belangrijke historische monumenten. Binnen een uur rijden ligt bijvoorbeeld Sintra met haar paleizen, het imposante barokpaleis van Mafra en het Middeleeuwse stadje Óbidos. Lees meer over activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden op regio Lissabon & kust.

Bezienswaardigheden Lissabon - Alfama

Fado luisteren in AlfamaIn Alfama hangt het wasgoed buiten aan de gevels van de veelal compacte huizen en vind je pittoreske hoekjes, bouwvallige kerkjes, vele restaurantjes en mooie vergezichten. De wijk was vroeger zeer gewild maar werd later, uit angst voor aardbevingen, overgelaten aan vissers en armen. Het leven op straat speelt zich af rond kruidenierswinkels en tavernas. Belangrijke bezienswaardigheden boven Alfama zijn het Castelo São Jorge en de nauwe klinkerstraatjes van Santa Cruz.

Enkele bezienswaardigheden in Alfama

 • De Sé, de mooie Romaanse kathedraal van Lissabon waar de resten van H. Vincentius, de heilige van de stad, liggen.
 • Santa Engrácia met de grote koepel en marmeren interieur, een van Lissabon mooiste monumenten.
 • São Vicente de Fora, een kerk met klooster waar bijzondere ‘azulejos' (beschilderde muurtegeltjes) te zien zijn.
 • Castelo de São Jorge, voormalig Moors kasteel en residentie van Portugese koningen. Vanaf de kantelen heb je een prachtig uitzicht op Lissabon.
 • Largo das Portas do Sol, een pleintje met cafés met prachtig uitzicht op de Taag.
 • Miradouro de Santa Luzia, een uitkijkpunt overgroeid met bougainville.
 • Casa dos Bicos, een opvallend 16de-eeuws huis met ruitvormige stenen.

Bezienswaardigheden Lissabon - Baixa

Baixa Lissabon, winkels en shoppenDe Baixa (benedenstad) is het commerciële handelscentrum van Lissabon met banken, kantoren en winkels. De lange Rua Augusta loopt recht vanaf het water naar het plein van Rossio waar zich onder meer het Nationaal theater bevindt. Overdag is het hier druk, 's avonds is het rustig in de wijk. In het hart van het Rossio liggen vele cafés, restaurants en theaters en monumenten. 

Enkele highlights van Baixa:

 • Elevador de Santa Justa, een smeedijzeren lift die de wijken Baixa en Bairro Alto verbindt.
 • Jardim Botânico, een botanische tuin.
 • Rua das Portas de Santo Antão met een 15de eeuwse poort en veel goede visrestaurants.
 • Rossio, een aantrekkelijk geplaveid plein met cafés, pastelarias en het Nationaal theater.
 • Praça dos Restauradores, een door bomen omzoomd plein dat is genoemd naar gevallen uit de Restauratieoorlog.

Bezienswaardigheden Lissabon - Bairro Alto

Middeleeuwse straatjes in Bairro alto in LissabonHet op een heuvel gelegen Bairro Alto (hooggelegen wijk) is een van de mooiste delen van de stad met veel bezienswaardigheden Lissabon. Aan de klinkerstraatjes vind je oude huizen, kruidenierszaakjes, goedkope restaurants (tascas) en vele uitgaansgelegenheden. Tegen Bairro alto aan liggen hele verschillende wijken: Chiado is een chique wijk met veel prijzige winkels. Estrela is bekend vanwege de enorme koepelbasiliek en de drukbezochte tuinen. In de wijk Lapa staan veel woonhuizen en ambassades.

Enkele bezienswaardigheden in Lissabon in en rond Bairro Alto:

 • Museu Nacional de Arte Antiga waar de nationale kunstcollectie van Portugal bijeen is gebracht in een 17de-eeuws paleis.
 • Basilica da Estrela, een neo-klassieke kathedraal met een grote koepel die werd gebouwd in opdracht van koningin Maria I, die er ook begraven ligt. 
 • Igreja do Carmo, een karmelieter kerk met gracieuze bogen en een archeologisch museum.
 • São Roque met een barokke kapel met mozaïeken en halfedelstenen.
 • Mercado 24 de Julho, de plek voor een dagelijkse levensmiddelen- en bloemenmarkt.
 • Solar do Vinho do Porto, een prijzige maar prachtige proefkamer met meer dan 300 soorten Port om te proeven.

Bezienswaardigheden Lissabon - Belém

Haven aan het water in Belem, aan de Taag in LissabonIn de wijk Belém aan de monding van de Taag liggen veel kerken en monumenten uit de tijd van de Gouden Eeuw die veelal in opdracht van Manuel I zijn gebouwd. Het is een groene wijk met veel parken, tuinen en musea. Aan de promenade aan de Taag liggen veel cafés. 

Enkele bezienswaardigheden in Belém:

 • Mosteiro dos Jerónimos, een 16de-eeuws klooster in de Portugese Manuelstijl met een prachtig gebeeldhouwd kerkportaal uit 1516 en praalgraven van staatslieden, dichters en ontdekkingsreizigers.
 • Torre de Belém, een symbool van Portugese macht en baken voor de zeevaarders die terugkwamen van hun reizen. De Torre werd tussen 1515 en 1521 midden in de Taag gebouwd. De Arabische invloed is duidelijk herkenbaar terug te vinden in de vele Moorse motieven.
 • Museu Nacional das Coches met een van de mooiste verzamelingen koetsen en andere rijtuigen van Europa.
 • Museu da Marinha, het scheepvaartmuseum in de westvleugel van het Mosteiro dos Jerónimos.
 • Padrão dos Descobrimentos, het monument der ontdekkingen. Een monument ter herdenking van de zeelieden, ontdekkers en andere personen die bijdroegen aan het welvarende tijdperk van de ontdekkingen. Met onder meer beelden van Hendrik de Zeevaarder (1394-1460, de gr ondlegger voor de Portugese ontdekkingsdrift), Vasco da Gama (1460-1524, ontdekker van onder meer India) en Pedro Álvares Cabral (1467-1520, ontdekker van Brazilië).
 • Jardim Agrícola Tropical, een vredig park met vijvers, pauwen en watervogels.
 • Jardim Botânico da Ajuda, door Marques de Pombal aangelegde tuinen in Italiaanse stijl met een 400 jaar oude drakenbloedboom en rijkelijk versierde 18de eeuwse fontein.
 • Palácio Nacional da Ajuda, het neoclassicistische koninklijk paleis uit de 19de eeuw met rijkelijk luxe en versierde inrichting.

Geschiedenis Lissabon

Lissabon is al sinds het tijdperk van de ontdekkingsreizen een belangrijke havenstad en handelscentrum. Lissabon is voornamelijk 18de-eeuws vanwege een verwoestende aardbeving in 1755. Na enkele schokken op 1 november 1755 lag de halve stad in puin. Na de derde schok ontstonden er vele branden en nadat ook nog eens hoge golven van de Taag delen van de stad overspoelden, kwamen er meer dan 15.000 mensen om.

De latere Marquês de Pombal, Sebastião José de Carvalho e Melo, was voortvarend met plannen voor de wederopbouw van Lissabon. Als eerste minister van José I, ontwikkelde hij een modern plan met een netwerk van parallelle straten vanaf het water naar de wijk Rossio. Lissabon werd opde puinhopen van het lager gelegen deel aan de Taag herbouwd en er kwamen pleinen, stadsparken en boulevards.

In 1988 werd Lissabon opnieuw getroffen, ditmaal door een enorme brand die een groot deel van de wijk Baixa in de as legde. Dit commerciële centrum van Lissabon werd opnieuw ingericht, waarbij rekening werd gehouden met de Wereldtentoonstelling Expo van 1998.

Meer over de geschiedenis van Lissabon vind je op wikipedia.

Slapen in Lissabon

Het is bijzonder om in hartje Lissabon te overnachten. Je beleeft de stad 's avonds op een heel andere manier dan overdag. In sommige wijken kun je genieten van de rust die neerdaalt in de stad, in andere wijken meng je je in het uitgaansleven en kom je veel Portugezen tegen.

Betaalbare, authentieke appartementen Lissabon en vakantiehuizen net buiten Lissabon vind je op onze pagina vakantiehuizen Lissabon en kust.

Bezienswaardigheden Lissabon regio

Naast de bezienswaardigheden Lissabon is er binnen een uur rijden vanaf de stad nog veel meer te zien en te beleven. Meer informatie over cultuur, natuur, evenementen, strand en zee, dolfijnen kijken en bezienswaardigheden Lissabon en kust vind je op Lissabon & kust.

Uitgaan in Lissabon

Lissabon biedt een gevarieerd uitgaansleven met traditionele en moderne evenementen, klassieke muziek, fado, dans, opera, ballet en concerten. Het nachtleven speelt zich voornamelijk af in de wijk Bairro alto. Het hele jaar door vinden er evenementen in Lissabon en omgeving plaats.

 

 

 Trams in Lissabon
Lissabon bairro alto
Lissabon terrasjes
Lissabon nova praia aan de Costa da Caparica


contact - privacy - disclaimer - sitemap