Portugal infopoint
Kaart.
terug naar vorige pagina

Vakanties zoeken
Zonvakantie
Fly drive
Last minute
Wandelvakantie
Fietsvakantie
Golfvakantie
Authentiek
Rondreis
Stedentrip Lissabon

Vakantiehuizen
Vakantiehuizen
Bed and Breakfast
Hotel
Pousada
Jeugdherberg
Camping

Bestemmingen
Auto en vlucht

Activiteiten
Thema's
Voorpret
Praktische info
Informatie
Weer
Kaart
Goedkoop
Overwinteren
Wonen en werken
Links

Aanmelden voor
nieuwsbrief:


Weer in Portugal

Op deze pagina van Portugal Infopoint vind je informatie over het kimaat en weer in Portugal. Met de kenmerken per streek, actueel weer in Portugal en weersverwachtingen.

Actueel weer in Portugal

In de rechterkolom vind je het actuele weer en de weersverwachting voor Lissabon, Porto en Faro.

Klimaat Portugal

Portugal's vasteland heeft een aangenaam mild klimaat met een zeeklimaat in het noorden en westen en een mediterraan klimaat in het Portugese zuiden. Over het algemeen is het weer in Portugal zacht. Met warme zomers en milde winters.

In Noord-Portugal zijn de zomers aangenaam warm. In de winter kan het plaatselijk koud en nat zijn. Over het noorden wordt vaak gezegd dat er de meeste regen van Portugal valt maar gemiddeld valt er minder regen per jaar dan bijvoorbeeld in de Serra de Estrela in de Beiras. Aan de kust van noord Portugal regent het nog altijd minder dan in Nederland en buien zijn ook zeer plaatselijk. De regenval is dus zeer afhankelijk van de precieze lokatie. In de zomermaanden is het overwegend droog, de meeste regen valt van oktober tot mei. De gemiddelde zomertemperatuur in Noord-Portugal is 25 graden Celsius, in de winter is de gemiddelde temperatuur 14 graden.

De binnenlanden van Portugal hebben warme zomers en koude winters. In het gebied onder de rivier de Douro en in de Alentejo kan de temperatuur in de zomer oplopen tot meer dan 45 graden. In de avond koelt het echter goed af en daarom zijn de avonden vaak zwoel en aangenaam met zo'n 15 graden Celsius.

Aan de Portugese kust zijn de winters zachter. Ter hoogte van Lissabon ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer rond 25 en in de winter rond 16 graden Celcius. De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan is hier wel een stuk lager dan in het zuiden. Het zeewater in Faro is in de zomer gemiddeld 20 graden.

In de Algarve zijn de zomers heet met gemiddeld 30 graden. De winters zijn aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 17 graden Celsius. De Algarve heeft in de zomer gemiddeld twaalf zonuren per dag en in de winter zes. In het mediterrane klimaat van de Algarve regent het slechts 50 tot 60 dagen per jaar. In januari en februari bloeit hier de amandelbloesem, in maart de sinaasappelbloesem en in april staat het er vol met veldbloemen.

Meer over het weer, temperaturen en handige reistijden vind je op klimaat Portugal

Madeira, ca. 1000 km. ten zuidwesten van Portugal, heeft een subtropisch klimaat met warmte en droogte in het zuiden. Tussen oktober en mei valt op dit 'eiland van de eeuwige lente' wel veel regen in het noorden. In de zomer is het op Madeira gemiddeld 26 graden. In de winter is het weer erg aangenaam en wordt het er gemiddeld 20 graden.

De eilanden van de Azoren, ca. 1.300 km. ten westen van Portugal, kennen een zacht klimaat. Vanwege de warme golfstroom voelt het er het hele jaar door alsof het lente is. Het kan echter ook behoorlijk regenen en waaien op de Azoren. In de zomer is het er gemiddeld 25 graden Celcius, in de winter 17.

 

contact - privacy - disclaimer - sitemap