Portugal infopoint
Kaart.
terug naar vorige pagina

Vakanties zoeken
Zonvakantie
Fly drive
Last minute
Wandelvakantie
Fietsvakantie
Golfvakantie
Authentiek
Rondreis
Stedentrip Lissabon

Vakantiehuizen
Vakantiehuizen
Bed and Breakfast
Hotel
Pousada
Jeugdherberg
Camping

Bestemmingen
Auto en vlucht

Activiteiten
Thema's
Kinderen
Golf
Cultuur
Steden
Natuur
Strand
Eten
Uitgaan
Wellness
Sport en actief
Rondreizen

Voorpret
Praktische info

Aanmelden voor
nieuwsbrief:


Natuur in Portugal

De natuur in Portugal is verrassend. Portugal heeft een zeer gevarieerde natuur met bergen, heuvels, vlakten, meren, rivieren, watervallen en lagunes. Veel streken in Portugal hebben kenmerkende plantages en velden met olijfbomen, kurkeiken, pijnbomen, walnotenbomen, fruitbomen, druiven, veldbloemen of zonnebloemen.

Midden in de Portugese natuur kom je rotsformaties, ruïnes, bergdorpjes, lemen afzettingen, kuddes schapen, vogels en andere dieren tegen. 

Natuur in Portugal

Natuurpark Portugal - noorden

Natuur in Portugal is waar het noorden om bekend staat! Er liggen vele natuurparken met ruige bergen, bossen, rotsen, watervallen en rivieren.

 • Parque Nacional da Peneda-Gerês (Minho). In dit gevarieerde natuurpark doen de oude dorpen met herders, boeren met ossenkarren en rokerige hoefsmederijen middeleeuws aan. De rijke fauna en flora dankt het park aan het feit dat hier de meeste regen van Portugal valt. Maar vanwege de frisse lucht, het prachtige uitzicht en het landelijke panorama, is wandelen hier echt een genot! In het zuidelijk deel vind je naast bossen en hoogplateaus veel archeologische plekken. Ten noordoosten van Cabril zie je eeuwenoude ruïnes, watervallen, een perfect bewaard bergdorpje, bergen en vergezichten!
 • Parque Natural do Alvão (Trás-os-Montes). Dit relatief kleine natuurpark, ten westen van Vila Real, is een van de best bewaarde geheimen van Noord-Portugal. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna en fascinerende dorpjes te midden van granieten bergtoppen. De 300 meter hoge ‘Fisgas de Ermelo' watervallen vormen de belangrijkste attractie in het park.
 • Parque Natural de Montesinho (Trás-os-Montes). Dit natuurpark bestaat uit granieten bergmassieven met charmante dorpjes, die in de diepe valleien liggen. Het park is op zijn mooist in de lente, wanneer de kersen- en walnotenbomen in bloei staan. Bragança is het natuurlijke startpunt voor dit park.
 • Parque Natural do Douro Internacional (Trás-os-Montes deel). Een groot deel van dit park loopt langs de rivier Douro met zijn enorme kloven. De kliffen zijn schuil- en broedplaats voor veel bedreigde roofvogelsoorten. Meer naar het westen krijgt het park een mediterrane sfeer met olijven- en walnotenboomgaarden. In het zuiden van het park groeien de druiven waar de Port wijn van wordt gemaakt. 
 • Parque Natural do Douro Internacional (Douro deel). Buçaco is een magische plek die deels uit bos en deels uit arboretum (verzameling van aangeplante bomen van verschillende soorten) bestaat. De bomenverzameling is eeuwenlang uitgebreid door ontdekkingsreizigers. In het bos vind je verder wandelpaden, kapellen en kluizenaarsgrotten. Het mooiste uitkijkpunt is Cruz Alta (545 m.).

Natuurpark Portugal - Beiras

In het groene hart van Portugal vindt u de streek Beiras. Ook hier is volop natuur in Portugal te vinden. In de Serra da Estrela vindt u de hoogste berg van Portugal.
 • Parque Nacional da Serra da Estrela (Beira Alta). De Serra da Estrela is het hoogste gebergte van Portugal. Een groot deel van dit natuurreservaat ligt hoger dan 1500 m. met als hoogste top de 'Torre' (1995 m.). Het is een ruig en kaal gebied met een prachtige flora. De granieten bergtoppen steken mooi af tegen de vlakten met bloemen, de groene weiden, de stuwmeren en de bergmeertjes. Op veel plekken liggen bergdorpjes verscholen. Vanaf het pittoreske Manteigas (720 m.) kun je naar Poço do Inferno, een waterval die vanaf een klif omlaag stort. De Serra staat vol met schaapherdershutten en de kans is groot dat je een herder tegenkomt met zijn kudde. Je kunt dagen in dit park in Portugal ronddwalen zonder er genoeg van te krijgen. Zelfs in de zomer is het er verlaten en heerlijk rustig.
 • Parque Nacional do Tejo Internacional (Beira Baixa). Wat natuur betreft is dit park niet uitgesproken speciaal maar het is wel het domein van veel bijzondere roofvogels.

Natuurpark Portugal - Lissabon regio

Natuur in Portugal is ook rond Lissabon te vinden. De groene heuvels, hoogvlaktes en prachtige kust bieden veel variatie. En een mooie afwisseling voor alle cultuur in de streek. 
 • Parque Natural da Arrábida (Lissabon regio). Onder Lissabon ligt het groene, heuvelachtige Parque Natural da Arrábida op het eiland Setúbal. Het is een langgerekt natuurpark vol bossen dat aan de zuidkant aan de witte zandstranden ligt.
 • Reserva Natural do Estuário do Tejo (Lissabon regio). Het natuurreservaat 'Estuário do Tejo' ten oosten van Lissabon is een moerassig gebied met meer dan 40.000 vogels. Het gebied is bereikbaar vanaf Montijo.
 • Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros (Estremadura). Dit natuurpark beslaat een rustig, heuvelachtig gebied met olfijbomen, lemen afzettingen en (hoog)vlaktes. Je vindt er ook druipsteengrotten en sporen van dinosaurussen.

Natuurpark Portugal - Alentejo

De Alentejo staat bekend om haar glooiende vlakten vol kurkeiken en olijfbomen. De natuur in Portugal is hier in het voorjaar op zijn mooist. Velden vol kleurrijke bloemen sieren dan het landschap.
 • Parque Natural da Serra de São Mamede(Alto Alentejo). Rond Marvão ligt Parque Natural da Serra de São Mamede. Het is een rotsachtig landschap met ommuurde landjes, eiken en tamme kastanjes. Eén ervan loopt over een oude Romeinse weg. Je kunt hier heerlijk rustig wandelen met uitzichten op het kasteel van Marvão.
 • Parque Natural do Vale do Guadiana(Baixo Alentejo). Bij Mértola ligt het Parque Natural do Vale do Guadiana. Dit natuurpark bestaat uit heuvels, vlakten en diepe valleien en het heeft een rijke flora en fauna met veel bedreigde vogelsoorten.
 • Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina(Baixo Alentejo). Op de grens van de Algarve en Alentejo, tussen Sines en Sagres, ligt aan zee een schitterende kuststrook. Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina werd pas in 1995 uitgeroepen tot nationaal park om te voorkomen dat de kust werd ontwikkeld door projectontwikkelaars. Het is een overwinterplaats voor veel vogelsoorten en er bloeien zeldzame plantensoorten. Het park bestaat uit kliffen, heuvels en duinen begroeid met lage struiken.

Natuurpark Portugal - Algarve

De Algarve staat vooral bekend om zon, zee en strand. Maar de natuur in Portugal is hier prachtig! Ook de Algarve heeft enkele natuurparken en biedt verder een vogelreservaat en een indrukwekkende, rotsachtige kust.
 • Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina (West-Algarve). Tussen Sagres (Algarve) en Sines (Alentejo) ligt Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Deze prachtige, ongerepte kuststrook is een overwinterplaats voor veel vogelsoorten en er bloeien zeldzame plantensoorten. Het park bestaat uit kliffen, heuvels en duinen, begroeid met lage struiken.
 • Serra de Monchique (West-Algarve). De Serra de Monchique is een vulkanische bergketen in het westen van de Algarve. De hoogste bergtoppen zijn Fóia (902 m.) en Picota (773 m.). Een mooie wandeling leid je langs kastanjebomen en velden met wilde bloemen naar de top van Picota waar je een adembenemend uitzicht hebt over het hele gebergte van  de Serra de Monchique.
 • Parque Natural do Vale do Guadiana (Oost-Algarve). Parque Natural do Vale do Guadiana ligt tegen de Spaanse grens aan. Hier stroomt de rustige rivier Guadiana door steppeachtige vlaktes en langs heuvels met Mediterraan struikgewas en eenzame steeneiken. Bij Pulo do Lobo wordt de rivier wild waneer hij zich een weg moet banen door een smalle ondiepe kloof van rotsen. In het park komen veel vogelsoorten voor.
 • Parque Natural da Ria Formosa (Oost-Algarve). Parque Natural da Ria Formosa in het oosten van de Algarve is een lagune met moerassen, zoutpannen, eilandjes en zee-engten. De lagune wordt tegen de open zee beschermd door een reeks eilandjes die net boven het water uitsteken. De eilandjes trekken veel wilde vogels, flamingo's, watervogels, slangen, padden en kameleons aan.

Natuur Madeira

De vulkanische eilanden van Madeira staan bekend om hun prachtige natuur met groene heuvels en bergen.
 • Madeira. Madeira is vooral bekend vanwege het subtropische klimaat, de exotische bloemen, de groene heuvels en mooie bergruggen. Onder activiteiten Madeira vind je meer informatie over de bijzondere natuur van Madeira.

Natuur Azoren

Ook de Azoren staan bekend om hun prachtige natuur. Vulkanen, kraters, kratermeren en een azuurblauwe zee. U vindt het er allemaal.
 • Azoren. De negen eilanden van de Azoren zijn groen en bergachtig en sommige eilanden staan vol met azalea's en hortensia's. Onder activiteiten Azoren vind je meer informatie over de groene eilanden van de Azoren.

 Natuur in Portugal: een prachtig uitzicht bij Cabo Espichel
Een gele bloem bloeit tussen de rotsen bij de zee op Setubal eiland
Een kikker onderweg tijdens een wandeling in Portugal


contact - privacy - disclaimer - sitemap