Portugal infopoint
Kaart.
terug naar vorige pagina

Vakanties zoeken
Zonvakantie
Fly drive
Last minute
Wandelvakantie
Fietsvakantie
Golfvakantie
Authentiek
Rondreis
Stedentrip Lissabon

Vakantiehuizen
Vakantiehuizen
Bed and Breakfast
Hotel
Pousada
Jeugdherberg
Camping

Bestemmingen
Auto en vlucht

Activiteiten
Thema's
Voorpret
Reisverhaal
Foto's
Boeken
Fado
Taal
Geschiedenis
Recepten
Port en wijn
Portugese winkel
Portugees restaurant

Praktische info

Aanmelden voor
nieuwsbrief:


Geschiedenis Portugal

Legendes: Haan van Portugal

De meest bekende legende van Portugal is wel het verhaal over de haan van Barcelos (Galo de Barcelos). Een foto van de veelkleurige haan van Portugal, het nationale symbool van Portugal, zie je bovenaan de pagina en uiteraard kun je de haan van Portugal in het hele land zien en kopen!

De haan van Barcelos, de haan van Portugal'Een pelgrim op doorreis naar Santiago de Compostela komt aan in het stadje Barcelos, in de Minho. Hier wordt hij valselijk beschuldigd van diefstal. Tegenover de rechter houdt de pelgrim vol dat hij onschuldig is. De rechter, die een gebraden haan aan het verorberen is, veroordeelt hem toch. Hierop voorspelt de pelgrim dat de haan op het bord van de rechter drie keer zal kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat men de pelgrim wil ophangen, kraait de haan inderdaad en wordt de man vrijgelaten. De haan staat symbool voor 'onvoorstelbaar geluk'.

Daniel Oliveira Prins maakte een geweldig animatiefilmpje over de haan van Portugal

Geschiedenis Portugal in het kort

Portugal wordt in 1139 gesticht en is daarmee een van de oudste naties van Europa. De Romeinen arriveren er in 216 v. C. en noemen het schiereiland 'Hispania'. Wanneer het Romeinse rijk instort in de 5de eeuw, vallen de Germanen binnen die in 711 weer worden verdreven door de Moren. De christelijke koningshuizen uit het noorden van Portugal heroveren vanaf de 11de eeuw hun land terug. Het eerste onafhankelijke koninkrijk wordt in de 11de eeuw uitgeroepen door koning Alfonso Hendriques. Zijn onafhankelijke 'Portucale' is een klein graafschap. Het nieuwe koninkrijk breidt zich uit naar het zuiden en ook de Afrikaanse kust wordt verkend.

Reis van Vasco da Gama naar IndieHet tijdperk van de Portugese ontdekkingsreizen breekt aan. Het hoogtepunt van de Gouden Eeuw van Portugal wordt bereikt onder Manuel I wanneer Vasco da Gama naar India reist (1498) en Brazilië wordt ontdekt (1500). Door de handel met het Oosten kent Portugal een periode van grote rijkdom maar onder meer door de inval van Spanje in 1580 komt daar snel een einde aan. Portugal wordt rond 1640 weer onafhankelijk, ontdekt goud in Brazilië en kent tot halverwege de 18de eeuw een nieuwe periode van voorspoed.

Na de invasie van Napoleon (1807) en het verliezen van kolonie Brazilië (1825), blijft Portugal arm en verdeeld achter. Er ontstaat een binnenlandse machtstrijd die het land nog verder verzwakt en in 1910 komt er een einde aan het koninkrijk Portugal. De economie blijft bergafwaarts gaan en een lange periode van dictatuur onder António Salazar volgt. Met de Anjerrevolutie van 1974 komt er een einde aan de dictatuur en wordt de democratie hersteld.

Op Wikipedia vind je meer geschiedenis Portugal.

Ook op de website 'Portugal voor beginners' vind je prettig leesbare informatie over onder meer de geschiedenis Portugal, politiek in Portugal en cultuur in Portugal.

contact - privacy - disclaimer - sitemap