Fado Portugal

Fado Portugal: fado is de volksmuziek van Lissabon en Portugal. Dit Portugese levenslied dateert van meer dan 150 jaar terug en vond zijn oorsprong in de arme wijken van Lissabon. In het begin van de 19e eeuw worden de liederen vooral in de kroegen in de havens gezongen. Later wordt fado onvervalste folklore. Na de Anjerrevolutie wordt de fado geassocieerd met het regime van Salazar en verloedert. Tientallen jaren daarna herrijst de fado, ditmaal niet meer alleen in tavernes maar ook op een frisse nieuwe manier in de vorm van zangers en zangeressen. In Portugal is fado een zeer geliefde zangkunst. Sinds de heropleving van de fado in de jaren negentig, geniet de fado steeds meer internationale bekendheid bij een groter publiek.

Letterlijk betekent fado ‘lot'. Fado is dan ook een expressie van verdriet en verlangen naar dat wat verloren is gegaan. Fado is onderdeel van het leven van iedere Portugees. Het gaat over de gebeurtenissen in het leven, over melancholie, verdriet, heimwee wat niet meer is en weemoed maar ook over blijdschap en feesten.

Vertolkers van fado Portugal

Amália Rodrigues - fado Portugal

Amalia Rodrigues koningin van de Portugese fadoAmália Rodrigues (1920-1999) was bekend als de 'koningin van de fado'. Zij heeft een wereldwijde invloed gehad op het ontwikkelen en bekendheid krijgen van de fado-muziek. In de jaren 50-70 was het hoogtepunt van een internationale carriére. Amalia Rodrigues is onbetwist de belangrijkste figuur geweest in de ontwikkeling van de fado.

Gelukkig zijn haar gevoelige en bekende nummers zoals 'Uma Casa Portuguesa' vastgelegd en te beluisteren. Bol.com heeft een zeer uitgebreide collectie cd's van Amalia Rodrigues met haar hele repertoire. Je kunt bij de meeste cd's een geluidsfragment horen. De collectie bestaat uit originele cd's en verzamel cd's.

Mariza - fado Portugal

Mariza fadozangeres uit PortugalMariza is een zangeres met een Portugese vader en een moeder uit Mozambique. De echte naam van Mariza is Marisa dos Reis Nunes en zij werd geboren in Mozambique op 16 december 1973. Toen ze 3 jaar oud was, verhuisde de familie naar Portugal en daar groeide Mariza op in de traditionele wijken Mouraria en Alfama in Lissabon waar zij in aanraking kwam met de fado.

Mariza begon al vroeg met zingen en zong vele stijlen waaronder soul, jazz en gospel. Aangemoedigd door haar vader verdiepte Mariza zich ook in de fado. De familie woonde daarna nog een aantal jaren in Brazilië, hetgeen een grote invloed heeft gehad op haar stijl. Mariza's muziek wordt omschreven als Portugese fado met een Braziliaans tintje. 

Mariza treedt momenteel over de hele wereld op en heeft in diverse grote concerthallen gestaan. Lees en hoor meer over Mariza haar officiële website. Of ga rechtstreeks naar bol.com voor de cd's van Mariza. Bij elke cd kun je een geluidsfragment afluisteren.

Cristina Branco fado zangeres uit Ribatejo Portugal
Cristina Branco - fado Portugal

Cristina Branco (1972) kwam dankzij haar Portugese grootvader in aanraking met fado. Inmiddels is het een bekende fado zangeres die regelmatig door Nederland toert. Ze brengt haar fado liedjes met veel gevoel en steekt ze in een modern jasje. Op die manier vertolkt ze de poezie en de culturele erfenis van Portugal op een unieke manier. Ze werd geraakt door fado toen ze op een keer een cd van Amália Rodriguez kreeg.

Haar allereerste optreden ooit, op een podium, was in Amsterdam! In de loop der jaren heeft ze Nederland vaak aangedaan. Op haar cd 'O Descobridor' staat vertaalde gedichten van Slauerhoff en in 2006 nam ze samen met BLØF een nummer op voor haar cd 'Umoja'. In 2008 zong ze samen met deze Nederlandse band het nummer 'Dansen aan Zee' tijdens Paradiso Live in Amsterdam. Ook werkte ze samen met het Metropool Orkest, dirigent Jaap van Zweden, het GeldersOrkest en het Amsterdam Simfonietta en was ze te zien en horen op het North Sea Jazz Festival.

Naar alle cd's van Cristina Branco op bol.com. Meer informatie en filmpjes van gevoelige liedjes vind je op de website van Cristina Branco.

Madredeus 

Madredeus uit PortugalMadredeus is een Portugese band die fado met traditionale volksmuziek combineert. Halverwege de jaren negentig kregen zij ook internationale bekendheid. Ze maken nog steeds cd's met prachtige liederen die ook wel worden omschreven als moderne folklore. Faod met een geheel eigen draai waarbij wereldmuziek en popmuziek vermengt worden met de traditionele fado.

Op de officiële site van Madredeus lees en hoor je meer over hun muziek. Op Bol.com vind je geluidsfragmenten bij alle cd's van Madredeus.

Dulce Pontes - fado Portugal

Dulce PontesDulce Ponte is een Portugese muzikante, tekstschrijfster en zangeres. Eind jaren negentig heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de 'revival' van de fado. Op 18-jarige leeftijd won ze een zangwedstrijd en ze is een getrainde pianiste. Ze zingt niet uitsluitend in het Portugees maar ook in het Spaans, Engels, Italiaans en Grieks. Ze maakte haar album 'Focus' samen met filmcomponist Ennio Morricone.

Op de officiële site van Dulce Pontes vind je meer informatie. Op Bol.com vind je geluidsfragmenten bij alle cd's van Dulce Pontes.

Daisy Correia - fado Portugal

Daisy Correia fadoDaisy Correia is half Nederlands en half Portugees en volgde een opleiding aan het conservatorium. Als 16-jarige stond ze al naast grote namen zoals Trijntje Oosterhuis op het Museumplein tijdens Koninginnedag op het podium van Radio 538. Zangles kreeg ze onder meer van zangpedagoge Setske Mostaert (o.a. Ilse de Lange). Daarna trad ze op tijdens vele evenementen en festivals in Nederland. In Portugal is ze sinds 2005 regelmatig te zien in bekende Portugese televisieshows en -programma's.
Bol.com heeft cd's van Daisy Correia.

Met de mensen achter Krezip, Ilse de Lange en Ellen ten Damme nam ze demo's met eigen nummers op in 2006 en 2007. Vanaf 2008 nam ze de fado in haar repertoire op en verloor ze haar hart aan deze Portugese muziek. Ze stortte ze zich volledig op de fado. Met Fernando Lameirinhas gaf ze theatershows in 2008-2009 en 2009-2010. In 2009 verscheen haar debuutalbum 'Este meu fado" (dit is mijn fado) met daarop enkele nummers van Lamerinhas. Achter de schermen werkten weer grote namen mee zoals de cast achter Mariza.

Carla Pires

carla pires fado zangers in PortugalDe eigentijdse fado-zangeres Carla Pires treedt met haar voeten in de traditie van de fado maar zoekt haar eigen stem. Ze begon haar carrière als zangeres en actrice in 1993. Ze heeft een opvallende heldere alt en een typische setting van Portugese gitaar, gitaar en bas die door haar eigentijdse smaak worden gestuurd.

In 2002 speelde Carla Pires de jonge Rodrigues in de musical Amália. Ze neemt klassiekers van haar op en later ook twee eigen albums waaronder Carla Pires Rota das Paixoes. Begin 2014 trad Carla Pires nog op in Utrecht. 

Fernando Lameirinhas - fado Portugal

Fernando Lameirinhas volksmuziek PortugalFernando Lameirinhas wordt in 1944 geboren in Porto. In 1958 vlucht de familie voor het Salazar-regime en vestigen ze zich in Charleroi, België. Aangespoord door zijn Italiaanse gitaarleraar begint Fernando zijn stappen in de muziek te zetten. Inmiddels heeft hij een eigen unieke muziekstijl gevormd die gevarieerd is op de fado maar die door Braziliaanse muziekstijlen, jazz en blues is beïnvloed.

In 2006 verschijnt de prachtige DVD 'Live in Carré' met gastoptredens van o.a. Bløf, Paul de Leeuw en Frank Boeijen. De jaren erna is hij veel te zien in de Nederlandse theaters in verschillende samenstellingen met diverse zangeressen en muzikanten. Sinds 2010 maakt hij onderdeel uit van 'Cape Connection', een groep muzikanten van verschillende disciplines met een programma waarin Zuid-Afrika centraal staat. Op bol.com vind je geluidsfragmenten bij de cd's van Fernando Lameirinhas.

Mísia - fado Portugal

Misia Portugese fadoMísia werd in 1955 in Porto, Portugal, geboren. Haar moeder was Spaans en danstte in het cabaret wat invloed heeft gehad op de stijl van deze Portugese fado zangeres.

Mísia combineert de originele fado en haar instrumenten met onder meer Portugese gitaar, piano, accordeon en viool waarbij ook hints van de tango en bolero te horen zijn. Op bol.com vind je de cd's van Misia.

Fado Portugal op cd en dvd

Bol.com heeft een behoorlijke collectie fado Portugal. Bij veel cd's kun je direct geluidsfragmenten beluisteren! Soms zelfs bij elk liedje van de hele cd. Rechtstreekse linkjes naar een specifieke artiest vind je hierboven in de tekst bij de betreffende fado artiest.

Portugese songteksten

Er is een Portugeestalige website met meer dan 800 teksten van liedjes en gedichten waaronder fado Portugal. Klik hier om de website te bezoeken.

contact - privacy - disclaimer - sitemap