Portugal infopoint
Kaart.
terug naar vorige pagina

Vakanties zoeken
Zonvakantie
Fly drive
Last minute
Wandelvakantie
Fietsvakantie
Golfvakantie
Authentiek
Rondreis
Stedentrip Lissabon

Vakantiehuizen
Vakantiehuizen
Bed and Breakfast
Hotel
Pousada
Jeugdherberg
Camping

Bestemmingen
Auto en vlucht

Activiteiten
Thema's
Voorpret
Reisverhaal
Foto's
Boeken
Fado
Taal
Geschiedenis
Recepten
Port en wijn
Portugese winkel
Portugees restaurant

Praktische info

Aanmelden voor
nieuwsbrief:


Port en wijn Portugal

Portugal produceert naast de wereldberoemede Port ook Portugese wijn. Portugal heeft een groot aantal wijnstreken, verdeeld over het hele land.

Port is een klassieke, wereldwijd bekende drank die in de 17de eeuw werd 'ontdekt'. Engelse kooplieden wilden Dourowijnen uit Portugal vervoeren en mengden deze aan met brandewijn om te voorkomen dat de wijn zuur werd tijdens de overtocht. Ze ontdekten dat de wijn smaakvoller werd naarmate hij sterker en zoeter werd. Port wordt uit verschillende soorten druiven gemaakt, heeft een hoog alcoholpercentage en is onder te verdelen in Tawny Port, Ruby Port en Vintage Port.

Buiten Portugal is 'Madera' uit Madeira samen met de 'Vinho verde' uit Noord-Portugal het meest bekend. Deze 'groene wijn' draagt deze naam omdat ze jong gedronken wordt. Maar Portugal maakt veel meer soorten Portugese wijn, afkomstig van een goort aantal wijngebieden waar meer dan 100 verschillende druivensoorten groeien. Kwalitatief goede wijnen komen onder meer uit de wijnstreken van de Douro, Dão, Ribatejo en Alentejo.

Port en wijn kopen en proeven in Nederland

 • Casa Condado importeert Portugese wijn van een goede kwaliteit en uit diverse wijngebieden. De wijnen zijn zeer betaalbaar en u kunt kiezen uit witte, rode of roséwijn. Casa Condado organiseert ook wijnproefavonden op lokatie of in Maastricht.

 • A Casa dos Vinhos importeert prachtige wijnen van Quinta da Lagoalva uit de Ribatejo. U kunt zowel witte, rode als rosé wijnen bestellen.
 • Wijnadviesbureau 'Passie voor wijn' organiseert thema-avonden over Portugal door heel Nederland.
 • Portugal Wijnspecialist verkoopt heerlijke Portugese wijn en organiseert wijn- en portproeverijen en wijnreizen.

 • Portugalwijn.nl werkt samen met enkele verkopers van mooie Portugese wijnen. Betaalbaar bestellen via de website.

Port- en wijnreizen

 • Wijnadviesbureau Claudia van Dongen organiseert wijnreizen waaronder reizen naar de Portstreek in Portugal.
 • Wijnadviesbureau 'Passie voor Wijn' van sommelier Paul Smit organiseert wijnreizen naar Portugal.
 • Els Groot Wijnwandelreizen biedt de mogelijkheid om in de Douro een bijzondere reis te maken inclusief wijn proeven, wandelen en lekker eten.

Port en wijn streken en routes

 • Op wijnenuitportugal.nl, een website over wijn van het Portugees verkeersbureau, vind je uitgebreide informatie over alle wijn(soorten) uit Portugal. Klik op de kaart onder 'wijnstreken' op een specfiek wijngebied in Portugal om er meer over te lezen
 • Vini Portugal, de vereniging ter bevordering van Portugese wijnen, heeft een Engelstalige website waar veel leuke wijnroutes door Portugal op staan. Op elke kaart van elk wijngebied worden meerdere wijnroutes aangegeven inclusief adressen van wijnhuizen en restaurants.

Port en wijn proeven in Portugal

 • Op de Engelstalige website van Vini Portugal, de vereniging ter bevordering van Portugese wijnen, vind je adressen van wijnhuizen en wijnlokalen waar je wijn en port kunt proeven. Kijk onder 'wine routes' en 'tasting rooms'.
contact - privacy - disclaimer - sitemap