Reisverhaal Portugal

Op deze pagina vind je iemands persoonlijke reisverhaal Portugal. Ze komen van reizigers die mooie vakanties in Portugal hebben beleefd. Zeker als je Portugal alleen kent van de Algarve, Lissabon of Porto, is het leuk om een reisverhaal Portugal over het 'andere Portugal' te lezen.
 

Reisverhaal Portugal - Douro

Douro vakantie Noord PortugalEen reisverhaal Portugal over de verborgen schatten in en rond de Douro: in de avond van 14 mei 2011 kwamen wij aan op de luchthaven van Porto om een reis van 8 dagen te gaan maken met reisorganisatie Realtours (zie authentiek Portugal). De dagen die volgden waren zeer afwisselend en interessant. De eerste dagen brachten we door in en rond de stad Vila Real. Ons hotel lag in het historische centrum, dus we waren snel bij alle bezienswaardigheden en ’s avonds ook in de buurt van eetgelegenheden en barretjes. Maar het hotel was niet gehorig, je kon er prima slapen en het ontbijt was erg goed.

Douro rivier boottochtWe kregen een rondleiding langs de bezienswaardigheden in en rond de stad en gingen ook een hele dag naar de Douro-rivier. We genoten van de ‘verwendag’ zoals de reisleiding het noemde: een treinreis naar een mooi restaurant aan de rivier waar we een welkomstdrankje kregen en erg lekkere lunch. Daarna maakten we een prachtige boottocht over de rivier met een klein bootje, waardoor je nog dichter bij het water en bij de natuur bent. We kwamen er helemaal tot rust.
Lees het hele reisverhaal Portugal op: reisverhaal Portugal Douro.

 

Reisverhaal Portugal - Sintra

Sintra in Portugal regio LissabonEen reisverhaal Portugal over rondlopen op historische Mol-grond: ik ben groot liefhebber van Wie is de Mol. Toevallig, tegen het eind van serie 11, was ik een weekje in Lissabon, en ben ik met de trein naar Sintra gegaan. Daar moest deelneemster Jantien erachter zien te komen wat de andere deelnemers de afgelopen dag gedaan hadden. Die deelnemers zaten vast in de gevangenis van Sintra, en mochten er pas uit op het moment dat ze loslippig waren geweest. Als molliefhebber was het extra leuk om dar rond te lopen, ook al waren de opnames al in 2001 gemaakt.

Sintra heeft meer te bieden, zoals het historische centrum, dat inmiddels op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, en het kasteel met de typererende twee torens die wel wat weg hebben van kalkovens. Jammer dat de hoge luchtvochtigheid in de regio ervoor zorgt dat het kasteel van de buitenkant eruit ziet alsof er een brand heeft gewoed. Het interieur vergoedt echter veel. Door: Jos Meijers (maart 2011).

 

Reisverhaal Portugal - bodyboarden

Bodyboarden in Portugal op het strand van PenicheMet een groep vriendinnen naar de zon om bij te kletsen en activiteiten te ondernemen. Iets wat we als sportteam voorheen jaarlijks deden en tegenwoordig elke twee jaar doen. De mannen en kinderen blijven vijf dagen thuis terwijl wij genieten van lekker eten, een wijntje en een biertje, zon, zee, mooie steden en vakantiehuizen en dit jaar: body board surfing in Portugal. Niet wetende wat we precies gingen doen hadden we geboekt en kwamen we aan in Peniche. Uitgerust met wetsuite en bodyboard kregen we de beginselen van het bodyboarden uitgelegd. Na het warmlopen en 'droog oefenen' mochten we de golven in en vervolgens zag je 2 uur lang 20 lachende en proestende vrouwen in het water. Het was helemaal geweldig! Nadat we ook de techniek van de bochten leerden, voelden we ons al hele echte bodyboarders. Met een drankje na het bodyboarden in Portugal om het zout weg te spoelen was het helemaal een topdag.

Op de golven van Peniche bodyboardles in PortugalWe kregen les van Silvano Lourenço, de bescheiden Europees kampioen bodyboarden 2008 die een surf- en bodyboardschool runt in Peniche. Een enorme vriendelijke, enthousiaste jongen zonder enige capsones. Wij vonden onszelf al heel wat maar maar toen we thuiskwamen in Nederland en een filmpje op Youtube van Silvano zagen, begrepen we dat we nog even moeten oefenen! Een aantal van ons is van plan om nog een keer terug te gaan voor een echte cursus omdat het super leuk is om te doen. Echt een aanrader om ook eens te proberen (juni 2009)!

 

Reisverhaal Portugal - wandelen

Wandelen in de Alentejo bij Mertola in het zuiden. Met uitzicht op het stadje en de heuvels rond Mertola.Wandelen bij Vila Real in het noorden van Portugal. Ongerepte natuur, watervallen en heuvels.

We kregen al enorm veel zin om te wandelen in Portugal toen we nog in Nederland waren. Thuis hadden we de wandelboeken van Roel Klein en Bert Stok doorgebladerd en een paar mooie wandelingen uitgezocht. Vorig jaar hadden we al enkele kleinere wandelingen gemaakt in Portugal met allerlei boekjes van de lokale tourist offices. Ze zijn niet altijd voorradig bij elk kantoor maar Portugal heeft van een aantal natuurparken goede wandelboekjes (Engelstalig) waarin korte en langere wandelroutes staan die je zonder beschrijving niet kunt vinden.

Rondom de Rio Zezere in het midden van Portugal kun je prachtige wandelingen maken. Je komt niemand tegen.

Dit jaar hebben we onder meer gewandeld in de buurt van Vila Real in het noorden, in de omgeving van Rio Zêzere in het midden van Portugal, bij Marvão in het noorden van de Alentejo en bij Mértola in het zuiden van de Alentejo. Wandelen in Portugal is zo heerlijk rustig! Op geen enkele trekking zijn we andere wandelaars tegengekomen, ongelofelijk. De natuur is nog prachtig ongerept en groen. We vetrekken altijd vroeg en nemen heel veel Wandelen in de Alentejo bij Marvao over oude Romeinse weggetjes en langs weilandenwater mee omdat je onderweg zelden water kunt kopen of bijvullen. Heuvels, oude romeinse weggetjes, bossen, weilanden, schapen, olijfboomgaarden, watervallen, riviertjes en boerendorpjes. Dat is wat we tegenkomen en waar we enorm van genieten. Wandelen in Portugal is wel soms een avontuurlijke gelegenheid! Sommige paden zijn gemarkeerd en ooit eens uitgezet maar vaak is het spoorzoeken of op staffelkaarten lopen. Maar voor ons is dat absoluut de charme van wandelen in Portugal (augustus 2008).

Op Portugal Infopoint vind je meer informatie over natuur in Portugal en activiteiten in Portugal.

 

Reisverhaal Portugal - vestingstadjes

Vestigingsstadje in Portugal. Marvao in de AlentejoTijdens onze zomervakantie in Portugal hebben we enkele prachtige stadjes bezocht in het oosten van Portugal, tegen de Spaanse grens aan. In de Alentejo en de Beiras vind je veel ommuurde stadjes op heuvels, vaak met witte huisjes en keienstraatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen. De streek is niet heel druk bezocht maar erg de moeite waard wat ons betreft. Zelfs in de meest toeristische plaatjes is het rustig en kun je genieten van een stap terug in de middeleeuwen. Monsaraz in het zuiden van de Alentejo, een prachtig wit vestigingsstadje richting Spaanse grens

De uitzichten zijn super en je kunt soms tot aan Spanje kijken. Op deze plekken is vaak alleen een lokaal restaurantje of koffiehuisje waar je wat kunt drinken en eten. Enkele vestigingsstadjes in Portugal die wij bezocht hebben zijn: Mértola, Monsaraz, Marvão en Castelo de Vide. Helaas hadden we geen tijd meer voor Monsanto, Sabugal en Sortelha, die bezoeken we zeker tijdens de volgende vakanUitzicht vanaf een vestigingsstadje in de Alentejo in Portugal. Uitzicht richting Spanje.tie Portugal (juli 2008).

Op Portugal Infopoint vind je meer informatie over bezienswaardigheden Alentejo
bezienswaardigheden Beiras
.

 

Reisverhaal Portugal - met kinderen

Wandelen met kinderen naar Portugal, in de buurt van Portalegre

Vraag onze kinderen (toen 5 en 7) naar hun favoriete vakantieland en ze roepen Portugal. Strand en zee, spelen met de golven (filmpje op Youtube), kloosters en kastelen, mooie dorpjes en steden, wandelen in de bergen, paardrijden in de heuvels, verse vis of gebakjes eten, de kinderen vinden het allemaal super.

We boeken altijd een vakantiehuis in Portugal. Liefst met zwembad om voor hen elke dag tot een feest te maken, wat we ook Kanoen in Portugal op de Rio Zezere in centraal Portugalondernemen verder. We reizen altijd rond en slapen soms enkele nachten, soms een hele week ergens. De ene keer in een luxe huis (fijn voor ons), de andere keer in een huisje of ingerichte caravan op een camping zodat de kinderen veel speelkameraadjes hebben (juli 2008).

Op Portugal Infopoint vind je vakantiehuizen Portugal en meer informatie over met kinderen in Portugal.
 

Reisverhaal Portugal - emigreren

Joao Pera schreef een boekje over wonen in Portugal, wonen in de Algarve

Door João Pera, die sinds 1998 in de Algarve woont

Invoer auto (hoofdstuk 4 uit het boekje dat hij schreef).
Zoals al beschreven (zie wonen in Portugal) kochten we in Nederland speciaal voor gebruik in Portugal een Jeep. De wegen kunnen buiten de dorpen en steden van vrij primitief tot volstrekt onbegaanbaar genoemd worden. Daar komt bij dat ik van plan was in de bouw te gaan werken. In de winter, als het hier regenseizoen is, zijn de bouwplaatsen meestal alleen te bereiken met een amfibische tank. Vandaar.

Die auto was een Toyota 4Auto Algarve van Joao Pera-Runner. Hij kwam origineel uit Zwitserland en was in Nederland ingevoerd. Die invoer duurde wat langer dan normaal omdat het model in Nederland niet bekend was. Er was dus geen typegoedkeuring. Maar na 2 weken was de zaak rond.

Nou wist ik wel dat je in Portugal niet langer dan zes maanden met een buitenlands kenteken mocht rijden. Maar na enkele weken vertelde een bepaald slag humoristen over een speciale politiedienst die buitenlandse auto's in de gaten hield, in beslag nam en meer van die soort opbeurende vooruitzichten. Ik ben niet zo angstig aangelegd, maar je bent net in een vreemd land en wilt niet met problemen beginnen.

Dus op 30 oktober 1998 naar het Nederlandse Consulaat in Faro, hét adres voor dit soort zaken volgens dezelfde humoristen. Ik werd ontvangen door een oude stoffige ambtenaar, die mij op voorhand zijn visitekaartje en de prijslijst overhandigde. Hoe duidelijk kan je zijn. Voor mij een hint met een heipaal! Op het kaartje stond ´Ludovicus Bernardus de Groot´. Op zijn prijslijst ´telefonisch bereikbaar tussen 08.00-10.00 uur en tussen 17.00-19.00 uur op het telefoonnummer van het Consulaat´. Verder stond er nog een mobiel nummer op.
Laat het Consulaat nu net open zijn tussen 10.00 en 17.00 uur. Meneer de ambtenaar had dus op het Consulaat vóór en na werktijd zijn eigen bedrijfje. In zijn prijslijst stonden alle stappen die nodig waren voor invoer zeer uitvoerig beschreven. Naast die stappen stonden allerlei relevante wetsartikelen en uiterst belangrijk aandoende codes.  Afgezien van de in mijn ogen forse prijzen voor de simpelste zaken, zoals een gevarendriehoek van omgerekend Fl. 45, - was de specificatie van zijn inkomsten wel heel duidelijk:

Honorarium: eerste-, tweede- en slotbetaling, evenals een post voorschot algemene bureaukosten. Hoezo bureaukosten? Meneer gebruikte het bureau, de telefoon, fax en het papier van zijn officiële werkgever, de Nederlandse Staat. Het totaalbedrag voor de heer de Groot was 596 oude Nederlandse piekjes. Of u nog peultjes belieft?

Kortom: de hele geschiedenis zou mij omgerekend Fl. 1.270, - gaan kosten. Het niet inclusieve gedeelte was heel fijntjes in kleine lettertjes vermeld: invoerbelasting. Dat was voor hem een onbekend bedrag. Dat bedrag zou, zoals ik later zou ervaren, ook nog aanzienlijk zijn.

Tijdens het gesprek liet hij doorschemeren dat er eigenlijk geen andere manier was een auto in te voeren dan via zijn kantoor. Hij had de beste contacten met de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Nederland en de plaatselijke douane. Daardoor zou het allemaal soepeler verlopen. Bovendien zouden de Portugese wetten op het punt van veranderen staan. Daarna zou het volgens hem allemaal nog ingewikkelder en duurder worden. Het was dus van belang hem zo snel mogelijk te laten beginnen met het hele proces. Of ik alvast even een aanbetaling kon doen! Ik mag u verklappen, dat zelfs de slechtste en meest onbetrouwbare autoverkoper op de toenmalige Utrechtse automarkt mij destijds meer vertrouwen inboezemde dan de heer Ludovicus de Groot.  Overbodig te vermelden dat ik na deze ervaring geen gebruik heb gemaakt van zijn diensten en een ander adres heb gezocht.

Meer lezen over de belevenissen van João? Kijk voor meer hoofdstukken op wonen in Portugal

 

Uw reisverhaal Portugal ?

Graag verzamelen wij op deze website bijzondere reisverhalen, leuke suggesties en tips voor trips (met of zonder foto). We krijgen erg veel leuke reacties van bezoekers van deze site. Als jij ook een bijdrage wilt leveren, kun je dat doen via het reisverhalenformulier. Alvast hartelijk dank voor je informatie over Portugal!

contact - privacy - disclaimer - sitemap